A borlovagrend aktuális eseményei, hírei


 

Szent István Emlékév Cuvée (2013)


A 2013. Szt. István Emlékév alkalmából -  Szent István király halálának 975. évfordulóján  - a székesfehérvári Noé-Hegyi Szent István Borlovagrendhez kötődő kézmű-ves tagi pincészetben, Renner László főborász irányí-tásával elkészült 975 sorszámozott palack "Szent István Emlékév Cuvée. "

A vezető és mértékadó kézműves borászataink jellemző fajtáinak gondos válogatásával állt össze a „Szent István Emlékév Cuvée”, ez a három karakteres, hazai borfajtából, magabiztos szakmai tudással és műgonddal megkomponált, különleges borköltemény.


A bor megjelenésének exkluzivitását fokozza az egyedi, antik burgundi palack, a magas minőségű, parafa dugós lezárás, különleges pecsétviasz fedéssel, nemzeti színű szalaggal  és  patinás címkével. A frontcímke főoldalán Szt. István király portréja alatt, diszkrét háttérként a II. dekrétumának szövegtöredéke, a nyakcímkén a királyi pecsét, míg a hátcímkén a koronázási palást motívuma látható.

A „ Szt. István Emlékév Cuvée” borritkaságot a Hegedűs Családi Borászatban érleljük és tároljuk, ahol a szépen fogyatkozó készletből - 975 sorszámozott példányból - még rendelhető néhány palacknyi tétel 2.500 Ft/palack áron, csak előzetes egyeztetés alapján. (Tel: 30/3232-807)


Évjárat:             2012.

Kiszerelés:      0, 75 l

Alk:                13,5 %

Hunyadi Mátyás koronázásának 550 éves jubileumára palackozott Nadapi Zengő Zászlósbor (2014)


„Az igazságos Mátyás király egyike a magyar törté-nelem legtöbbet emlegetett, legendás uralkodóinak.

A nemzet máig elismeréssel adózik nagy tettei előtt. A székesfehérvári Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend a koronázás 550. évfordulójára, Zengő Zászlósborából 550 sorszámozott tételt palackoztatott a gyűjtők, borszakértők és borbarátok számára.

Hunyadi Mátyást 1458 januárjában választották királlyá a Duna jegén, de a Szent Koronával csak 1464. március 29-én Székesfehérváron az ország-gyűlésen koronázta hivatalosan is magyar királlyá az esztergomi érsek, a főrendek jelenlétében.”

Reneszánsz életművéről számos monda és népmese született, melyeket érdemes felidézni egy jó pohár „Mátyás király – 550” sorszámozott palackból származó, karakteres Zengő Zászlósbor mellett, mely a nadapi Csúcsos hegy déli lejtőjén termett Zengő szőlőből készült. Illatában mineralitás keveredik enyhén bodzás, citrusos, virágos jegyekkel. Ízvilága egyedi, zamatos, frissességéről kellemes, finom savak gondoskodnak.


Fogyasztása 10-12 C-on főleg szárnyasokból készült ételekhez ajánlott.

Félszáraz  Nadapi Zengő 2013,

Termelte: Csóbor Balázs borlovag

13% vol.                                                                                           0,75 l


 

"Quies Gorsiense – Gorsium, 

a kikapcsolódás antik szigete”

Zengő Zászlósbor – 2015

Septimius Severus császár i.sz. 202. évi gorsiumi látogatásának emlékére


Gorsium ~ a II-IV. században virágzó ókori település volt Pannonia provincia területén ~ ma Magyarország és a Kárpát-medence legnagyobb Régészeti Parkjaként újul meg a Quies Gorsiense -  Gorsium a kikapcsolódás antik szigete program keretében. Gorsium-Herculia római kori város Székesfehérvár határában, az M7-es autópályától 5 km-re, 28 hektáron fekszik. A II. század elején a katonai tábor helyén város épült, amely Alsó-Pannonia tartománygyűlésének és császárkultuszának központja lett.

Az városfalakat és kapukat, oszlopsorral díszített utcákat, forumot, templomokat és középületeket, a tartománygyűlés csarnokait, szentélyeit és 1200 főt befogadó, görög-római jellegű színházteret  tártak fel.

Az új látogatóközpont a korhűen berendezett ókori pincével a rómaiak által Pannoniában meghonosított, szőlő és borkultúra máig ható értékeit tárja a látogatók elé.

Septimius Severus imperátor i.sz. 202-ben tett gorsiumi látogatásának emlékét idézi fel ez a sorszámozott palackból származó, karakteres Zengő Zászlósbor, mely a nadapi Csúcsos hegy déli lejtőjén termett Zengő szőlőből készült. Illatában mineralitás keveredik enyhén bodzás, citrusos, virágos jegyekkel. Ízvilága egyedi, zamatos, frissességéről kellemes, finom savak gondoskodnak.

Fogyasztása 10-12 C-on főleg szárnyasokból készült ételekhez valamint grill lakomához is ajánlott.

Félszáraz  Nadapi Zengő 2014,

Etyek-Buda borvidék, oltalom alatt álló eredetmeg-jelölésű fehérbor. Magyar termék. Szulfitokat tartalmaz!

Termelte: Csóbor Balázs borlovag

12,5% vol.                                                                                        0,75 l